món comunicació/dones
per a comunicar amb perpectiva de gènere mirar el món amb una altra mirada
revista d'informació general
Dones
 
Ulls de dones

Les dones indies tenen que fer política activa

Christina Samy lider del partit Women's Action va explicar la seva experiencia a Barcelona

Reconeguda activista nascuda a Tamil Nadur, un poble d'India Sur al 1955 juntament amb el seu marit, s'ocupa de l'educació de les nenes i dones dalit, des del convenciment que l'educació ha de precedir altres accions, si el que es vol és aconseguir un desenvolupament sostenible. Promou l'educació no formal, basada en la filosofia i estratègia de Paulo Freire , per tal que les dones puguin trencar les barreres que les condemnen a no ser res, mitjançant l'adquisició d'un ofici.
 

El pobres han d'estar units per crear alternatives
El 2006 va ajudar a fundar un partit polític de dones dàlits (les «intocables», casta més baixa de l’Índia) que ja compta amb 300.000 afiliats.

Christina Samy (1955) treballa des de fa 30 anys al districte de Karur, de l’estat de Tamil Nadur (sud del país), per millorar la realitat de les dàlits, el patiment de les quals moltes vegades és culturalment vist com a destí.

Ha vingut a Catalunya per divulgar el seu treball, invitada per l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, dintre del programa de Formació política per a Dones, per explicar el seu projecte

Alhora ha impulsat la creació de moviments associatius de base, per tal de forçar canvis polítics al seu país. Ha participat, entre d'altres, en la Conferència de Beijing (1995), en la Marxa de les Dones contra la Pobresa i la Violència de Brussel•les (2000) i en la Campanya contra els Avortaments Selectius de l'Índia. I ha estat guardonada amb premis per diverses institucions, com ara Metges del Món, Human's Rights o People's Watch.[Consultar entrevista a El Periodico]

 
L’hora de la dona Índia

Chistina Samy sembla envoltada d'una "aurea" que l'eleva sobre la seva petita estatutra. Cal estar a prop d'ella per a notar el seu poder, veure-l, mirarla als ulls, eés tota calidessa i humilitat. Quan l'escoltes a la seva conferència-la i també quan al veus al vídeo que presenta, notes també la seva transformaci . Es tota força i passió: Mostra un empeny increible , i poc apoc et fa gaudir de seva apasionada i esperançada lluita.
El seu programa polític defensa 7 punts de prioritat per les dones des de ser propietàries de les terres o la casa a on viuen per no ser rebutjades i quedar al carrer a partir dels 40 anys, a defensar la salut o el seu cos, o defensar que l’educació és l’únic camí per un canvi social.


La seva conferència “L’hora de la dona Índia", la va realitzar a Barcelona i Girona, parlant de la seva experiencia de com va arribar a ser activista social i de com després va ajudar a fundar un partit polític de dones dalits (la casta més baixa de la India) formada per més de 300 000 afiliats/des.
l'Objetiu principal d'aquest partit es n canviar la mentalitat de la diferència en les castes , les injustícies que dia a dia es troben, sobretot, les dones per ser les més febles en les regles del joc social.
La seva experìencia de lluita va començar per defensar les terres d’un riu, i a otala població que habita a les seves voreres , dones i homes. Un alluita social dur ai continua que la va impulsar a crear en un partit polític, per què creia que amb les eleccions podrien acccedir al poder. Però la seva alternativa d’esquerres, feminsita, ecòlogica de defensar la causa del poble , no va poder evitar la corrupció del procès electoral , i el seu partit va quedar marginat, encara qe vna poder demostrar qeu la gent els ahvia votat. Això els va fer sentir traïdes i van decidir assumir l'empoderament total des de la base.
va a continuar lluitant pe la independència de les dones i no es volen refiar de les idees dels partits , i tenen clar que cal ser en el poder per canviar la societat.
Tot i que a la India per aconseguir una parlamentària es necessiten més d’1 milió de vots , ho van aconseguir i en tenen dues en diferents demarcacions.
Han estat empresonades per organitzar per protestar per la corrupció electoral, o per assistir a manifestacions, mítings o simplement per defensar allò que segur que és just. Malgrat tot, tenen clar que el més important és lluitar per la igualtat de gènere
. [+info al Blog de Dolors Bassa] 
Consulteu l'article sobre microcrèdits per a les dones ìndies del bloc d'Amor Pujol [+info]
Julia López (text, fotos i vídeo) Barcelona, Juliol 2008 © Món Comunicació
 

Tornar a + reportatges...